Vipassanameditatie is een meditatievorm die 2500 jaar geleden werd onderwezen door Siddharta Gautama, de Boeddha. Het is een eenvoudige, praktische meditatievorm die door mensen van alle religies en achtergronden gebruikt kan worden. Het mediteren in groepsvorm (sangha) is stimulerend en versterkt de motivatie en kennis. Vipassanameditatie staat ook wel bekend als inzichtmeditatie. Centraal staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid op alles wat zich aan de mediterende voordoet (bijvoorbeeld gedachten en gevoelens) waardoor gelijkmoedigheid gecultiveerd wordt. Mindfulness is voor een groot deel afgeleid van deze meditatievorm. Een uitgebreidere beschrijving van wat Vipassana is kan je vinden via de website van de SIM.


Traditie 
Vipassana meditatie werd in eerste instantie vooral beoefend binnen het Theravada Boeddhisme door monniken in Zuid-oost Azië (Birma, Thailand, Sri Lanka). In de jaren vijftig werd vipassanameditatie voor leken toegankelijk gemaakt door onder andere de Birmese leraar en monnik Mahasi Sayadaw. Westerlingen zoals Joseph Goldstein, Jack Kornfield en Sharon Salzberg reisden naar Birma en Thailand. Zij kwamen terug om meditatiecentra op te zetten in het westen en les te geven. Ook werden Birmese en Thaise monniken uitgenodigd om in het westen les te geven, zo heeft de Thaise monnik Mettavihari een belangrijke rol gespeeld in het vipassanaonderricht in Nederland.

Leraren 
Tijdens het verblijf van de Thaise monnik Mettavihari in Nederland, zijn er een aantal leraren in Nederland gekwalificeerd als leraar. Retraites onder leiding van hen kun je vinden op de website van de SIM.

Woensdagavonden
 
Elke woensdagavond is er een vaste inloopavond voor mensen met Vipassanameditatie- of mindfulnesservaring. Kijk voor meer informatie bij woensdagavonden.

Retraites 
In het eerste weekend van de maand is er meestal een retraite (meditatiedag of -weekend) met een ervaren Vipassanaleraar. Deze weekendmeditaties zijn vaak ook geschikt voor beginners. In juli en augustus is er een vakantiestop. Kijk voor meer informatie bij retraites of kijk in de agenda.

Stiltedagen zonder begeleiding 
Meestal is er op de derde zondag van de maand een stiltedag voor mensen die ervaring hebben met vipassanameditatie of mindfulness. Er wordt dan zonder begeleiding gemediteerd. Kijk voor meer informatie bij stiltedagen of in de agenda.

Dhamma-avonden 
Ongeveer een keer in de twee maanden wordt er een Dhamma-avond georganiseerd. Een Dhamma-avond heeft als doel een door de deelnemers aangegeven relevant onderwerp ter tafel te brengen en met elkaar te bespreken. Vaak aan de hand van relevante teksten en/of films. Kijk voor meer informatie in de agenda.

Langere retraites 
Vipassana Rotterdam organiseert geen langere retraites, hiervoor kun je terecht op de website van de SIM

Stichting Inzicht Meditatie (SIM)
 
Stichting Vipassana Meditatie Rotterdam is aangesloten bij de landelijke SIM. Het bestuur van de stichting bestaat uit een zogenaamde binnenring Simin Abravesh (leraar) (Andre Waalboer (voorzitter), Sjarda Sjoemai (coordinator retraiteactiviteiten), Marloes de Vries (coordinator marketing/communicatie), Teun Baak (penningmeester), Nanda den Hoedt (secretaris) en een buitenring (Carin van Es, Lillian Sandmann, Marianne Peters). Met veel plezier zetten zij zich in de voor de stichting. Zie foto voor een deel van het bestuur.